Always be knolling (ABK)

always be knolling

Say what? Knolling? Nooit van gehoord? Ik ook niet hoor, tot een paar dagen geleden. Maar ik bleek er al wel heel lang fan van te zijn. Sterker nog, ik bleek zelf ook al lang aan knolling te doen! Knolling is namelijk het fotograferen van een flatlay. Maar wel een specifiek soort flatlay, namelijk met alle voorwerpen netjes gearrangeerd.

De officiële Engelse definitie van knolling is:

The process of arranging like objects in parallel or 90 degree angles as a method of organization.

Oftewel: Knolling is het arrangeren van soortgelijke voorwerpen, parallel of in een hoek van 90 graden. Hierdoor ontstaat een opgeruimd beeld waarbij alle voorwerpen in één oogopslag zichtbaar zijn. Je ziet knolling heel veel op instagram. Maar ook bedrijven gebruiken het tegenwoordig vaak.


Knolling speelgoed. Deze foto maakte ik al in 2012.

Wie mij een beetje kent weet meteen dat ik dol ben op knolling. In de fotografie hou ik enorm van orde, herhaling, symmetrie etc. Misschien omdat dat dat er in m’n leven wat te weinig is misschien?

Vreemd woord trouwens hè, knolling? (Je spreekt de k overigens niet uit, zoals bij ‘knowing’.)

Waar komt de term knolling vandaan

De term Knolling werd bedacht in 1987 door Andrew Kromelow, een conciërge bij Frank Gehry’s meubelfabriek. Andrew Kromelow verzamelde aan het einde van z’n werkdag alle gereedschappen die waren blijven slingeren. Vervolgens arrangeerde hij deze op een vlakke ondergrond in rechte hoeken en fotografeerde dit. De rechte hoeken deden hem denken aan de hoekige meubels van Knoll. En zo was de term Knolling een feit.

always be knolling

Always be knolling

Het klinkt als een Instagram hashtag. Dat is het inmiddels natuurlijk ook, maar zo is ‘Always be knolling’ (afgekort ABK) niet ontstaan. Kunstenaar Tom Sachs zag de foto’s van Kromelow en nam zowel de manier van werken als de term van hem over. Hij bedacht vervolgens het mantra ‘Always be knolling’. In zijn studio handboek dat hoort bij de film ’10 bullets’ staat in 4 stappen hoe knolling in z’n werk gaat:

  1. Scan your environment for materials, tools, books, music, etc. which are not in use.
  2. Put away everything not in use. If you aren’t sure, leave it out.
  3. Group all ‘like’ objects.
  4. Align or square all objects to either the surface they rest on, or the studio itself.

Ik zou stap 5 toevoegen: maak er een foto van!


always be knolling
always be knolling always be knolling

 

Meer Nina’s Stories? Volg me op InstagramTwitterFacebook of natuurlijk via Bloglovin’!

 


 

 

 

 

BewarenBewaren

2 reacties op “Always be knolling (ABK)

  1. Pingback: Rommel en een mislukt Youtube filmpje « ninasstories

  2. Pingback: Week Story 46/2015: een nieuwe werkkamer, sint maarten en weerzien met vrienden - ninasstories ninasstories

Geef een reactie