The best camera is the one you have with you

the best camera is the one you have with you

 

Laatst assisteerde ik een fotograaf bij een fotoshoot. Ik wist meteen weer dat het gedoe met lampen en statieven toch echt niks voor mij is. Ik zie wel wat het doet voor de foto en dat vind ik mooi, maar ik heb het geduld er gewoon niet voor. Tja, ik ben een luie fotograaf. En een ongeduldige.

Dat wist ik al toen ik fotografie studeerde aan de Rietveld Academie. Les in studiobelichting kreeg je niet als vanzelfsprekend, daar moest je – na een introductieles – zelf om vragen. En dat deed ik dus niet.

 

The best camera is the one you have with you

Niet voor niets maak ik de meeste foto’s met m’n telefoon. Terwijl ik heel goed weet dat de kwaliteit beter is als ik m’n spiegelreflex erbij pak.

En ja er zijn natuurlijk momenten dat dat ook echt wel zou kunnen, even naar de werkkamer lopen en een andere camera uit de kast pakken. De juiste instellingen zoeken en klaar. Maar er zijn ook momenten dat dat eigenlijk niet kan. Dat het moment vervlogen is zodra je op zoek gaat naar een andere camera.

Vandaar dat deze quote mij op het lijf geschreven is:

THE BEST CAMERA
IS THE ONE YOU HAVE WITH YOU

 

De iPhone is meestal mijn ‘best camera’

Mijn mooiste foto’s zijn gemaakt met mijn telefoon. Technisch zijn het vast niet m’n beste foto’s maar wat is eigenlijk een goede foto? Foto’s die perfect scherp zijn met de juiste belichting? Of foto’s die precies de sfeer vastleggen en je weer terugbrengen naar dat moment als je ze later weer ziet?

Maar belangrijker nog, een technisch niet perfecte foto van een mooi moment is nog altijd beter dan geen foto van dat moment. Mijn beste foto’s zouden in ieder geval nooit gemaakt zijn als ik niet in een handomdraai een camera bij de hand had gehad. (Hoera voor de iPhone!)

Deze foto van Raoul is al ruim drie jaar oud. Ik maakte hem toen Raoul op een ochtend naast m’n bed stond. Wij slapen in het souterrain dus licht is er schaars. Ik greep half slapend naar m’n telefoon en maakte, ondanks het schaarse licht, één van mijn meest favoriete foto’s van Raoul.

 

best camera

 

Misschien was ie beter geworden met een spiegelreflex? Minder korrelig en scherper? Vast! Maar als ik m’n bed uit was gegaan en een andere camera had gehaald was de foto nooit gemaakt. Dan was Raoul al lang ergens anders geweest en was de slaap uit z’n ogen verdwenen. Bovendien geeft de grove korrel de sfeer ook goed weer.

 

Drie jaar later

Gisterochtend stond Raoul ook naast m’n bed, op dezelfde plek en ik probeerde de foto van drie jaar geleden te reproduceren. Hij had z’n pyjama aan en ik vroeg hem het shirt uit te doen zodat hij weer in hemd op de foto zou staan. Hoewel de foto best mooi is zie je dat ie minder spontaan is. Zo zie je maar dat het snel handelen het verschil kan maken tussen een prachtige foto en een mooie foto.

En misschien is Raoul inmiddels ook te bewust van de camera.

 

best camera

 

En, wat is jouw ‘best camera’?

 


Laat je een berichtje achter? Vind ik leuk!
Volg je me al op InstagramTwitter en Facebook?
Geen bericht missen? Schrijf je hiernaast in of volg me op Bloglovin’!


 

2 reacties op “The best camera is the one you have with you

  1. Ageeth Mooij zegt:

    Soms schaam ik mij zelfs een beetje dat ik bij ‘gelegenheden’ geen spiegelreflex tevoorschijn tover. Ik heb een eenvoudige Samsung (en zelfs geen smartphone).
    Je foto van Raoul (als 3-jarige) is prachtig!

  2. Alet zegt:

    Ik ben het helemaal met je eens. De mooiste momenten om vast te leggen zijn vaak de onverwachte, de spontane. Het mooie is als je foto dat moment weergeeft en dan is de kwaliteit van de foto eigenlijk bijzaak.
    En met de iPhone of niet, ik vind dat je mooie foto’s maakt.

Geef een reactie