Diana F+: de eerste foto’s

lomography lissey

Vorige week bracht ik het eerste filmpje weg dat ik had volgeschoten met de Diana F+. Een dag later kon ik de negatieven en de ingescande foto’s ophalen. Al in de winkel maakte ik de envelop met negatieven open – meestal heb ik meer geduld – en wat zag ik? Eh… vrijwel niets.

Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat drie van de zestien foto’s gelukt zijn. Ofwel, op 3 foto’s was meer te zien dan wat donkere silhouetten. Eigenlijk mag ik alleen de foto hierboven van Filippa echt gelukt noemen.

Ik kan je zeggen, ik was behoorlijk teleurgesteld. Ik ging er echt wel vanuit dat niet alle foto’s gelukt zouden zijn, maar zo’n slecht resultaat zag ik niet aankomen. Probleem: onderbelichting. Ik had gekozen voor een 200 iso filmpje – het was immers prachtig weer en ik maakte de meeste foto’s buiten.

Op de camera heb je de keuze uit drie mogelijke belichtingen: zon, half bewolkt en bewolkt. In de handleiding stonden tips voor 400 iso films en voor 100 iso films. Dus voor mijn 200 iso film moest ik wat gokken, en ik gokte verkeerd. Maar geen punt, de volgende keer weet ik wat ik anders moet doen.

Ik gebruikte verder een 75mm lens en een X-Pro diafilm van Lomography met dus een ISO-waarde van 200. Hieronder te andere twee ‘gelukte foto’s.

 

lomography diana F+Mislukt kan ook mooi zijn!

 

lomography diana F+Familiehuis in Noord Frankrijk

 

Falling in love with analoog again

Ik vond het trouwens geweldig om weer analoog te fotograferen. Leuker dan ik van tevoren had gedacht. Ik had gedacht dat ik het instante resultaat zou missen. Maar het was een uitdaging – en goede oefening – om niet 20 foto’s van één onderwerp te maken maar eerst goed na te denken over wat ik eigenlijk wilde fotograferen. Raoul, die vaak voor me moet/mag/wil poseren, vond het maar moeilijk te begrijpen waarom hij niet in tien verschillende poses op de foto mocht. En waarom er na het maken van de foto niks te zien was.

Tot slot is er natuurlijk het wegbrengen van een filmpje. En daarna het wachten en het verheugen op het ophalen. Niet helemaal meer wetend wat je ook alweer had gefotografeerd. De mogelijkheid om verrast te worden. Goed, de verrassing viel deze keer tegen maar ik heb alle vertrouwen in de volgende keer. Keep you posted!

 


Meer Nina’s Stories? Volg me op InstagramTwitterFacebook en Bloglovin’!


 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 reacties op “Diana F+: de eerste foto’s

Geef een reactie