Foto’s maken met je iPhone: tips & tricks

IPHONE foto apps

Ik ben niet de enige die z’n telefoon veelvuldig gebruikt als camera. Ik heb ook andere camera’s maar omdat m’n telefoon altijd binnen handbereik is gebruik ik die toch het meest om foto’s te maken. Nou heeft de camera van de iphone een heleboel handigheidjes zoals je vast weet. Maar er zijn meer tips en tricks dan de meeste mensen kennen. Ik maakte een lijstje met 9 functies, handigheidjes en tips.

1. Maak je lens regelmatig schoon

Lijkt logisch he? Maar ik vergat het nog wel eens. Als m’n foto’s opeens blurry werden snapte ik niet wat er aan de hand was. Maar het probleem was simpel, de lens zat onder de vlekken. Nu heb ik er een automatisme van gemaakt om regelmatig even de lens schoon te maken, een wereld van verschil!

2. Zet belichting en focus vast

Je weet waarschijnlijk wel dat je op je scherm kunt tikken om de belichting vast te stellen en om scherp te stellen. Maar iets wat je misschien niet weet is dat je die instelling (belichting en focus) ook vast kan zetten! In plaats van te tikken hou je je vinger op de plek waar je op scherp wil stellen. Na ongeveer een seconde verschijnt er AE/AF vergrendeling bovenin het scherm. Hierna kan je de camera ergens anders op richten terwijl de instellingen blijven staan. Handig als je bewust onscherpte in je foto wil.

3. Zet het raster (grid) aan

Het raster/grid bestaat uit lijnen die je beeldscherm verdelen in 9 delen. Niet alleen zijn deze lijnen superhandig om te zorgen dat je geen scheve foto’s maakt. (Ik haat scheve foto’s, het is voor mij een raadsel waarom sommige mensen niet even de horizon rechtzetten voor ze een foto uploaden op Instagram, zeker nu je dat met een paar handelingen in Instagram kan doen.)

Maar goed, dat grid dus. Het is vooral een handige tool om de regel van derden toe te passen. De regel van derden is een compositieregel waar het erom gaat dat je het interessantste onderwerp van de foto op een derde van het beeld zet. Oftewel op de lijnen van het grid dus. Het grid zet je aan in de instellingen van je telefoon: instellingen > foto’s en camera > raster.

regel-van-derden

4. Gebruik zo min mogelijk de front camera van de telefoon

Natuurlijk is de front camera heel handig voor het maken van selfies. Ik gebruik hem ook wel eens. Maar feit is dat de resolutie van deze camera een heel stuk minder is dan die van de gewone camera. Dus als het je erom gaat een echt mooie foto te maken, gebruik dan liever de gewone camera met de zelfontspanner. Of gebruik je headset, zie volgende tip!

5. De volumeknop van je headset als ontspanknop

In plaats van de rode knop op het scherm kan je ook de volumeknop gebruiken om een foto te maken. Ik gebruik deze zelden, je moet hem namelijk vrij stevig indrukken waardoor er grotere kans is op beweging in de foto. Maar wat wel heel handig is dat je de volumeknop op je headset ook kan gebruiken als ontspanknop. Dus plug je headset in en je hebt een afstandsbediening voor je camera!

6. Zet HDR aan

HDR staat voor High Dynamic Range. Bij het maken van een HDR foto maakt je camera 3 foto’s tegelijk. De eerste foto is overbelicht, de tweede is onderbelicht en de derde zit ergens in het midden. Deze drie foto’s worden samengevoegd tot één beeld waarbij de lichtste en donkerste tinten worden verwijderd.

Als je HDR op automatisch zet (zet je camera aan, tik bovenin het scherm op HDR en selecteer auto) worden er soms twee foto’s opgeslagen. Eén met HDR en één zonder. Dit gebeurt vooral bij buiten opnames met veel verschil in licht en donker. De HDR foto is niet altijd beter dan de gewone (je ziet niet eens altijd verschil) maar soms kan het een echte verbetering zijn. Het neemt wel extra ruimte in op je telefoon natuurlijk.

hdr

^ Links de ‘gewone’ foto, rechts de automatisch gemaakte HDR foto waar je wel de wolken ziet en de gele kleur een stuk helderder is. 

7. Een foto maken tijdens het filmen

Ken je dat, je bent een filmpje aan het maken en wil eigenlijk tegelijkertijd een foto maken? Dat kan! Tik tijdens het filmen op de witte knop naast (of onder, als je landscape filmt, sowieso beter) de rode record knop, en voilà je hebt een foto gemaakt! De resolutie van deze foto is overigens wel minder dan een normale foto.

filmpje-plus-foto

8. Gebruik het hartje om foto’s te selecteren

Als je net als ik veel (heel veel) foto’s maakt zie je soms door de bomen het bos niet meer. Je kan makkelijk een selectie van je favoriete foto’s in een apart mapje maken door in de bibliotheek onder de foto die je wilt selecteren op het hartje te tikken. Hiermee verplaats je de foto automatisch naar een aparte map: de favorieten map. Zo vind je je favorieten gemakkelijk terug. Door nogmaals op het hartje te tikken verwijder je de foto weer uit de favorieten map.

favorieten-fotos

9. Gebruik verschillende apps voor nabewerking

Misschien gebruik je altijd dezelfde app om je foto’s na te bewerken. Of misschien gooi je er alleen een Instagram filter overheen. Maar het is echt de moeite om verschillende apps te leren kennen. Ik gebruik vooral Afterlight en VSCO. Voor sommige foto’s en bewerkingen is de ene app nou eenmaal beter dan de andere. Of ik doe eerst aanpassingen in de ene app, en ga verder in de andere. Iedere app heeft zo z’n voor- en nadelen. Ik zal hier binnenkort ook eens een post aan wijden. Filters gebruik ik trouwens zelden of nooit, ik wil graag weten wat ik doe. Wel scroll ik er vaak even doorheen om te zien wat er allemaal mogelijk is met m’n foto.

fotobewerking-apps-iphone

 

Heb jij nog een goede tip? Dan wil ik die natuurlijk graag weten!

 

 


 

Meer Nina’s Stories? Volg me op InstagramTwitterFacebook en Bloglovin’!

 


 

 

 

 

BewarenBewaren

3 reacties op “Foto’s maken met je iPhone: tips & tricks

  1. Pingback: Myself & everything else: 10 t/m 18 « ninasstories

  2. Pingback: Week Story 42/2015 « ninasstories

  3. Pingback: Week Story 42/2015: zwemles, taart, koffie en nog meer herfstfoto’s « ninasstories

Geef een reactie