Foto’s ordenen: the neverending story

 

Op dagen dat ik er niet echt in kom en dat er niet een deadline is (behalve die van mezelf maar mijn eigen deadlines blijken wat flexibel, ahum) ga ik vaak zogenaamde ‘lopende band klusjes’ doen. Dingen die moeten gebeuren maar waar je nul inspiratie voor nodig is. Eén zo’n klusje is het ordenen van mijn foto’s.

De eerste stap hierin gaat perfect (namelijk automatisch). Mijn foto’s worden automatisch van m’n telefoon geüpload naar dropbox. De foto’s die ik maak met mijn ‘Little Canon’ (Canon PowerShot G16) laad ik naar m’n telefoon via wifi dus ook deze foto’s komen vervolgens door de automatische upload op dropbox. Alleen foto’s die ik met m’n spiegelreflex maak moet ik nog handmatig op m’n computer zetten.

Stap twee verloopt wat minder gestroomlijnd. Het gevolg van de automatische upload is een hele volle map genaamd ‘camera uploads’. Op dit moment staan er zo’n 6000 foto’s in deze map en al deze foto’s moeten naar andere mapjes.

Goed, gisteren had ik dus zo’n dag dat ik er niet helemaal in kwam. Steeds vaker is dat trouwens het geval op dinsdag. Heel vervelend want ik heb een to-do list waar ik prima wat punten van kan aanpakken. Maar goed, ik begon de dag dus maar eens met het ordenen van foto’s. And so the neverending story continued… En terwijl ik bezig was dacht ik, ik doe dit toch echt niet handig. Want 1. ik verdeel alle foto’s onder in veel teveel mapjes en 2. ik gooi (vrijwel) niks weg.

Het nieuwe ordenen

Dus ik heb een nieuwe methode bedacht voor het ordenen van mijn foto’s: alles wordt onderverdeeld in 2 categorieën:

  1. alledag: deze categorie was er al en deze bevat alleen persoonlijke foto’s van de kinderen enzo. (Nou ja, laat dat enzo maar weg.)
  2. whatever: hier mogen alle andere foto’s in. Deze categorie was (is nu nog) onderverdeeld in onmogelijk veel mapjes per onderwerp. En per onderwerp vaak ook nog eens in jaren en/of maanden.

Deze twee categorieën krijgen nog wel submapjes per maand trouwens. Anders kan ik straks niets meer vinden aangezien ik per week honderden foto’s maak.

Alleen nog de vraag, moet ik dan met terugwerkende kracht al m’n foto’s volgens die nieuwe methode ordenen of zal ik gewoon per vandaag beginnen?

 

foto's ordenen

 

Foto’s weggooien

O ja, en ik probeer mislukte foto’s meteen weg te gooien. Een bevriende fotograaf zei eens ‘een onscherpe foto die je nu niet mooi vindt, vind je over een jaar echt niet opeens wel mooi’. Deze tip weerklinkt altijd in m’n hoofd als ik door m’n foto’s scroll. En ja dan gooi ik hier en daar een foto weg. Schiet lekker op.

Ook hoorde ik laatst dat je gewoon meteen de beste foto uit een serie uit moet zoeken en de rest weg moet gooien. Zeker bij kinderfoto’s. Wat heb je in hemelsnaam van 30 vrijwel identieke foto’s van je kind in de kinderstoel? Dus, de mooiste er uit zoeken en de rest in de prullenmand! They do have a point. Maar dit vind ik moeilijk want voor m’n gevoel gooi ik dan met elke foto een stukje kind weg. Onzin, I know. Ik ga ook hierin proberen m’n leven te beteren.

 

Heb jij een handige methode voor het ordenen van je foto’s? Als je nog een goede tip hebt, laat vooral weten!

 

 


 

Laat je een berichtje achter? Vind ik leuk!
Dat kan hier maar natuurlijk ook op InstagramTwitter en Facebook.
Of volg me op Bloglovin’!

 


 

BewarenBewaren

3 reacties op “Foto’s ordenen: the neverending story

  1. Alet zegt:

    Ben bang dat ik hier niet zulke goede tips voor kan geven.
    Ben er zelf ook nogal slecht in.
    Ook al verwijder ik meestal wel meteen de mislukte/ minder mooie foto’s van een serie.

  2. Pingback: Week Story 47/2015: de laatste jarige en flavourites live - ninasstories ninasstories

Geef een reactie