Foto apps: welke ik gebruik en waarvoor

foto apps snapseed

Eigenlijk plaats ik nooit een foto op social media of blog zonder deze eerst na te bewerken met één of meerdere foto apps. Niet dat ik er een heel kermis aan filters overheen gooi, ik probeer de foto alleen wel net even wat netter en sprankelende te maken dan het origineel meestal is. En een enkele keer maak ik van een saaie foto een mooi plaatje.

Filters gebruik ik zelden of nooit, in geen enkele app. Omdat ik graag wil snappen wat er met een foto gebeurt in de nabewerking. Wel scroll ik soms even door filters heen om op ideeën te komen maar vervolgens ga ik (meestal, ik ben ook weleens lui) zelf aan de slag om het gewenste effect te bereiken. Ik denk dat je hierdoor veel meer feeling krijgt voor wat er mogelijk is met een foto.

Voor mijn nabewerkingen gebruik ik verschillende foto apps. Het kan voorkomen dat een foto door 4 verschillende foto apps wordt gehaald voor ik tevreden ben.

Afterlight

Mijn favoriet van alle foto apps is Afterlight. Het is de app die ik meestal als eerste gebruik om mijn foto’s te bewerken. Hierin snijd ik zo nodig de foto bij en zet ik een eventuele scheve horizon recht. Verder licht ik het geheel wat op en verander nog wat aan het contrast en de saturatie.

Groot voordeel van Afterlight is dat je bewerkingen kan herhalen. Wanneer je bijvoorbeeld een foto tot het maximale oplicht en je daarna op akkoord klikt, dan kan je diezelfde stap herhalen om nog verder op te lichten. Dit kan bij vele andere apps (bijvoorbeeld VSCO en Instagram) niet, tenzij je de foto natuurlijk opslaat en opnieuw opent in de app. Nadeel van Afterlight is wel meteen dat je niet makkelijk stappen ongedaan kan maken.

Ook een groot voordeel aan Afterlight is dat je tijdens het selecteren van de foto die je wilt bewerken door je foto’s heen kan scrollen. Heb je net als ik de gewoonte om altijd een hele reeks foto’s te maken van één onderwerp/situatie met minimale verschillen dan is het nodig om de foto’s groot te zien om de juiste eruit te kiezen. Die selectie is dus in Afterlight makkelijk te maken. Voor andere apps kan het nodig zijn om eerst de juiste foto in de bibliotheek uit te zoeken, te onthouden welke het is en vervolgens die foto te openen in de gewenste app.

Tot slot heeft Afterlight ook een heleboel filters. Je kan één enkele filter gebruiken maar je kan ze ook bovenop elkaar gebruiken. En ze zijn aan te passen qua intensiteit.

foto apps

Nabewerkt in Afterlight door onder andere heel veel op te lichten.

VSCO

Hoewel VSCO een hele populaire fotobewerking app is, gebruik ik hem niet zo vaak. Dat komt vooral doordat ik hem niet zo gebruiksvriendelijk vind. Je moet bijvoorbeeld eerst een foto importeren in de bibliotheek van de app voor je ermee aan de slag kan. Daarna moet je nog eens meerdere stappen zetten om in het menu met nabewerking opties te komen.

Wel fijn aan VCSO (in tegenstelling tot Afterlight zoals ik hierboven ook omschreef) is dat je elke bewerking die je doet weer terug kan zetten. Je hebt als een ware een bedieningspaneel vol schuifjes (belichting, contrast, saturatie etc.) tot je beschikking en hier kan je eindeloos mee experimenteren tot je het gewenste resultaat hebt. Na afstellen blijven de schuifjes dus staan en kan je ze even later weer terugschuiven als je wilt.

De filters van VSCO zijn trouwens ook erg mooi, vooral die voor zwart/wit. Dit zijn vrijwel de enige filters die ik een enkele keer niet kan laten om te gebruiken.

De intensiteit van de filters van VSCO kan je ook instellen maar je kan niet meerdere filters bovenop elkaar gebruiken.

foto apps zwartwit-vsco

Zwart-wit filter van VSCO 

Snapseed

Er zijn apps bij die ik slechts gebruik voor één enkele functie, simpelweg omdat geen enkele andere app die functie heeft (voor zover ik weet). Snapseed is zo’n app.

Ik doe deze app vast heel erg tekort in deze omschrijving want er is veel meer mee mogelijk dan waar ik hem voor gebruik. Hij kan net als de apps hierboven ook bijsnijden, rechtzetten, kleur en licht afstellen etc. Maar ik ben zo gewend aan Afterlight dat Snapseed het daar gewoon niet bij haalt qua gebruiksgemak.

Waar ik deze app dan wel voor gebruik? Voor het selectief bijwerken van een foto. Een top functie van Snapseed is de mogelijkheid om een deel van de foto te selecteren en dit aan te passen qua helderheid, contrast en verzadiging.

Is een hoekje van je foto iets te donker of licht ten opzichte van de rest van de foto? Ga naar ‘tools’ en dan naar ‘selectief’. Tik op de plek die je wil bewerken en schuif je vinger verticaal over je scherm om de juiste bewerking te selecteren (helderheid, contrast of verzadiging). Veeg vervolgens horizontaal over het scherm om deze bewerking omhoog of omlaag af te stellen.

foto apps snapseed

De onderkant van de foto links was donker genoeg, de bovenkant maakte ik met Snapseed iets donkerder.

A Color Story

Toen A Color Story, de foto app van A Beautiful Mess, net uit was schreef ik er al een keer over. Of een app je echt ligt merk je pas na een tijdje. Ik was dus wel benieuwd of ik A Color Story vaker zou gaan gebruiken of dat het vooral het nieuwe was dat me ernaartoe trok.

Dat laatste is toch wel een beetje het geval. Soms kijk ik wel even wat de filters kunnen doen voor m’n foto’s maar ik gebruik de app niet vaak. Grootste nadeel blijft voor mij de enorme hoeveelheid filters (laatst werden er weer nieuwe toegevoegd!) waardoor ik door de bomen het bos niet meer zie.

foto apps a color story

Soms kan een filter van A Color Story toch wel erg leuk zijn.

SKRWT

Foto’s met schuine muren, deuren en ramen, ik heb er een hekel aan. Maar het is, vooral bij foto’s die je maakt met een telefoon, vrijwel niet te voorkomen. En dan bedoel ik niet gewoon schuin zoals bij een scheve horizon, maar schuin als in deuren die taps toelopen enzo.

Met SKRWT zet je alles weer een beetje recht. Je moet wel oppassen dat je alles niet enorm vervormd, voor je het weet is je kind die voor die schuine deur staat veranderd in een klein mollig propje of lange slungel. Er zit gelukkig ook weer een functie op om dit recht te zetten, alleen moet je dit een beetje op gevoel doen.

 

foto apps skwrt

Links scheve boekenkasten, rechts zijn ze rechtgezet.

Touch Retouch

Ik heb eerder al een blogpost geschreven over Touch Retouch. Het is een geweldige app voor het wegwerken van irritante vlekjes, objecten etc. in je foto. Je kan er vrij spectaculaire dingen mee doen, ik gebruik hem voor subtiele aanpassingen.

 

foto apps retouch

Blauwe mouw van Raoul z’n buurman weggewerkt met Touch Retouch. Verder bijgewerkt (rechtzetten, oplichten) in Afterlight.

Frametastic

Voor het maken van collages is een hele reeks apps beschikbaar. Er passeerden er een heleboel de revue tot ik bleef hangen bij Frametastic. Persoonlijke voorkeur speelt hier de grootste rol. De mogelijke indelingen, de mogelijkheid randen aan te passen in dikte en algemeen gebruikersgemak maken het voor mij tot een hele fijne app.

foto apps frametastic

 

Voor de echt goede nabewerkingen, mooie collages en het toevoegen van tekst halen foto apps het uiteraard niet bij de software op de computer. Maar hoe heerlijk is het dat je al deze bewerkingen gewoon op je telefoon kan doen!

Welke foto apps gebruik jij? Heb je nog goede tips?

 


Laat je een berichtje achter? Vind ik leuk!
Dat kan hier maar natuurlijk ook op InstagramTwitter en Facebook.
Geen bericht missen? Schrijf je hiernaast in of volg me op Bloglovin’!


 

BewarenBewaren

3 reacties op “Foto apps: welke ik gebruik en waarvoor

  1. Pingback: Doing the work  - ninasstories ninasstories

  2. Pingback: Lightroom Mobile: mijn nieuwe favoriet voor foto nabewerking op de telefoon - Nina's Stories

Geef een reactie