Fotoboek met stille foto’s – Fotofabriek review

Fotoboek

Voor wij op vakantie gingen werd ik benaderd door Fotofabriek met de vraag ik een fotoboek bij ze wilde maken om deze te reviewen op mijn blog. Ik stelde voor dat ik het boek zou maken na mijn vakantie met mijn vakantiefoto’s.

Terschelling en Frankrijk

We gingen eerst een paar dagen naar Terschelling en daarna nog anderhalve week naar ons familiehuis in Frankrijk. Voor we weggingen had ik het heel druk gehad met werk, het leeghalen van huis van mijn moeder en allerlei projecten in mijn eigen huis en tuin. Eenmaal op vakantie was de energie helemaal op.

In Frankrijk was ik erg verdrietig. Het was een jaar geleden dat mijn moeder er voor het laatst was geweest. Toen ze daar vorige zomer vertrok met de wetenschap dat ze er nooit meer zou komen, in haar geliefde Franse huis, was een zware tijd. Het verdriet dat ik toen voelde was enorm. Die gevoelens van toen kwamen deze zomer weer boven. Ik miste m’n moeder meer dan ooit.

fotoboek

Kiezen uit 2000 foto’s

Eenmaal thuis begon ik aan het fotoboek. Maar wat ik me niet goed had gerealiseerd was dat ik aan een beperkte hoeveelheid pagina’s vastzat. Per vakantiedag kon ik ongeveer één pagina gebruiken. Met een verzameling van ruim 2000 vakantiefoto’s was dit een klein probleem.

Maar beperkingen zijn niet per se erg, het dwingt tot creativiteit. Het geeft een houvast die ik eigenlijk wel prettig vind. Want als alles kan en mag, waar moet je dan beginnen?

Het was dus even zoeken naar een goed concept voor het fotoboek. Per dag, en dus per pagina, van elk kind een foto was eerst een idee. Maar ik kon moeilijk kiezen. Dus probeerde ik wat met een grid van zes foto’s op elke pagina. Maar ik vond het te druk worden. Het gaf bovendien m’n gevoel over de vakantie niet weer.

Stille foto’s

Dat gevoel was niet uitbundig maar juist ingetogen, stil. Dus ik gooide het roer om en besloot per dag één foto uit te kiezen. En het moesten foto’s worden waar juist geen mensen op stonden. Zo kregen foto’s waar ik gewoonlijk niet veel mee doe ook een keer een plek en ik hoefde bovendien geen keuze te maken uit alle leuke, grappige en mooie foto’s van de kinderen.

De titel van het boek werd ‘Stil’.

Omdat ik geen foto’s had gemaakt met dit concept in mijn hoofd was het soms even zoeken naar een geschikte foto. Voor een volgende vakantie heb ik me voorgenomen om al op vakantie een idee voor een fotoboek in m’n hoofd te hebben zodat ik actief op zoek kan gaan naar geschikte en mooie beelden.

fotoboek

fotoboek

Een fotoboek maken bij Fotofabriek

Het boek maakte ik met de software van Fotofabriek. Hoewel er een hele ruime keuze was uit templates ging ik voor een eigen ontwerp. Had ik gekozen voor meerdere foto’s per pagina dan hadden deze templates zeker nut gehad. De software werkte goed en was duidelijk.

Omdat ik andere software (InDesign) gewend ben om boeken te maken ging het voor mij iets te langzaam maar ik denk dat voor de meeste mensen dat geen enkel probleem is. En kom je er niet uit dan is er uitgebreide uitleg over te vinden op de site.

Een filmpje van de drukker

Na het uploaden kreeg ik een mail met de mededeling dat mijn boek in productie was genomen en dat daar een filmpje van was dat ik kon bekijken. Op het filmpje zag ik hoe de cover van mijn boek werd gedrukt. Leuk maar ook eng want ik ben altijd bang dat ik een fout heb gemaakt en wat als je dat opeens op een filmpje ziet!

Fotoboek

fotoboek

Het eindresultaat

Een paar dagen later kwam het boek al binnen. Het zag er prachtig uit, precies zoals ik het in m’n hoofd had. De fotokwaliteit is goed en ook de teksten komen mooi uit.

Het is een simpel fotoboek met stille foto’s geworden. Niet het standaard fotoboek van een vakantie maar het klopte voor mij helemaal. Alle leuke en vrolijke vakantiefoto’s krijgen nog wel een andere plek.

Helemaal achterin staat klein een foto van ons alle vier.

fotoboek

Tip!

Heb jij al een fotoboek gemaakt van je vakantie? Of staan alle foto’s nog een beetje stof te vangen op je harde schijf?

Als je veel foto’s hebt is het moeilijk om met een fotoboek aan de slag te gaan. Geef jezelf daarom een opdracht. Bepaal het formaat van het boek dat je gaat maken en het aantal pagina’s. Kies een template of maak er zelf een. En bedenk eventueel een onderwerp.

Ga aan de slag en hou je aan de opdracht! Kijk bij Fotofabriek naar de verschillende opties voor het maken van een fotoboek.

 

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET FOTOFABRIEK.

 


Laat je een berichtje achter? Vind ik leuk!
Volg je me al op InstagramTwitter en Facebook?
Geen bericht missen? Schrijf je hiernaast in of volg me op Bloglovin’!


BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Een reactie op “Fotoboek met stille foto’s – Fotofabriek review

Geef een reactie