Schrijven: dagboeken en agenda’s

schrijven

Ik weet niet wanneer, en vooral waarom ik ben gestopt maar ooit schreef ik alles op. Dagboeken en agenda’s schreef ik vol. Lijstjes, afspraken, herinneringen, willekeurige gedachtes, voor alles was er wel een boekje. En opeens stopte dat dus. Maar langzaamaan ben ik het weer op aan het pakken, het schrijven. 

Een standaard dagboek zoals vroeger heb ik nog steeds niet. Ooit schreef ik alles op wat ik op een dag had gedaan. Tegenwoordig schrijf ik meer op waar ik mee worstel. En wat ik kan doen om dat te ontworstelen. Hoe het leven misschien een beetje makkelijker, fijner, eenvoudiger kan. Hoe ik misschien wat dichter bij mezelf kan blijven.

schrijven

De agenda

En naast het dagboek was daar altijd de agenda. Op school was het eigenlijk ook een soort dagboek. Ik heb ze nog, mijn agenda’s uit die tijd. Heerlijk volgeschreven en getekend, als een verslag van een schooljaar. Na de middelbare school werden de agenda’s wat saaier, jammer eigenlijk. Maar ook de agenda’s uit die tijd heb ik nog en ik zoek er ook nog wel eens iets in op. Als ik me opeens afvraag wanneer dat ene feestje of die ene ontmoeting ook alweer was.

Op een bepaald moment ben ik gestopt met de agenda. Ik maakte aantekeningen in allerlei verschillende boekjes en op losse briefjes, ik probeerde de digitale agenda uit of onthield dingen gewoon. Nou ja, zo gewoon is dat niet. Het is vooral heel erg zonde van de ruimte in je hoofd om alles proberen te onthouden.

schrijven

Schrijven schrijven schrijven

Dus nu is het weer schrijven geblazen. Elke ochtend probeer ik de dag te beginnen (als de kinderen na de hectische ochtendspits op school zitten) met een moment van schrijven. Eerst de agenda erbij voor een to do lijstje voor die dag. Daarna een notitieboekje om willekeurige gedachten op papier te zetten. Soms is er nog geen begin, maar dat komt er altijd en dan volgen de woorden en zinnen vanzelf.

Deze nieuwe routine klinkt mooi en is heel fijn. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan er lang niet altijd de rust voor vinden. Ik ben meer geneigd meteen vol in de dag te duiken.

schrijven

Een nieuwe agenda

Ik ben dus weer een agenda bij gaan houden. Hoeveel blijkt veel relaxter om op te schrijven wat je moet doen en om vervolgens die ruimte in je hoofd weer over te hebben voor leukere dingen. Of niks, een leeg hoofd, nog beter!

Ik mag dan jaren geen agenda hebben gehad, ik ben wel heel kritisch als het over agenda’s gaat. Een agenda met de perfecte weekindeling, het juiste formaat en kloppende vormgeving is niet zomaar gevonden.

O ja, en een digitale agenda is niks voor mij. Ik wil kunnen bladeren, schrijven, afvinken en doorstrepen. Daarnaast heeft een papieren agenda een begin en een eind. Ik ben niet van de goede voornemens (in ieder geval niet per se aan het begin van het jaar) maar ik hou wel van het idee van een fris nieuw begin. En daar staat een nieuwe agenda voor. En aan het einde van het jaar is er dan een mooi document van het voorbije jaar.

schrijven

Een agenda voor structuur, rust en balans

Net toen ik op zoek was naar een nieuwe agenda voor 2018 kwam de agenda van Essentialiving op mijn pad. Een agenda met de perfecte weekindeling (alle dagen verticaal naast elkaar), het juiste formaat (groot!) en een mooie rustige vormgeving.

Maar wat ik eerder schreef, hoe ik zoek naar rust in m’n hoofd en hoe ik schrijf om dichter bij mezelf te komen, ook daar is deze agenda voor. Er is veel ruimte om extra dingen te noteren, zoals een wekelijks focuspunt, avondeten voor elke dag, een wekelijkse ‘balance check’ en veel extra schrijfruimte. Ik weet niet of ik hier allemaal gebruik van ga maken maar ook zonder hier iets mee te doen is het ‘gewoon’ een prachtige agenda.

schrijven

Een nieuw jaar!

Dit jaar begon vreemd, als een achtbaan. Die achtbaan is nu dan wel gestopt maar heeft mij zodanig door elkaar geschud dat ik eerst een hoop op een rijtje moet zetten, tot rust moet komen, voor ik weer een beetje verder kan wandelen. Het nieuwe jaar voelt als een nieuw begin. Met onbewandelde paden en onbeschreven bladzijden.

schrijven

 

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET ESSENTIALIVING.

 


Laat je een berichtje achter? Vind ik leuk!
Volg je me al op InstagramTwitter en Facebook?
Geen bericht missen? Schrijf je hiernaast in of volg me op Bloglovin’!


BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Een reactie op “Schrijven: dagboeken en agenda’s

  1. Alet zegt:

    Ziet er mooi uit. Ik heb hier ieder jaar een nieuwe papieren agenda. En dat is fijn en nodig anders vergeet ik dingen en raakt m’n hoofd te vol.
    Ondanks het gemis wens ik je een fijne kerst!

Geef een reactie