Lessons learned in 2018

snow

Aan het begin van het vorige jaar dacht ik dat 2018 wel eens mijn jaar zou kunnen gaan worden. Na een rot jaar vond ik wel dat het tijd was voor iets moois. Ik nam me voor om mezelf eens op de voorgrond te zetten. Ja, 2018 zou de ommekeer zijn. Oké, ik zat nog maar net in een burn out, maar dat accepteerde ik slechts bij vlagen.

Het werd tijd om te gaan ontdekken en doen wat ik echt wilde. Ik had de jaren ervoor veel voor anderen gezorgd. Nu gingen de kinderen allebei naar school en de nalatenschap van mijn moeder was zo goed als afgerond. Dus ik had tijd, meer tijd dan ik in jaren had gehad.

En wat bleek, de plotselinge zeeën van tijd maar gebrek aan energie door de burn out werkten helemaal niet goed samen (what a surprise). Plannen, ideeën, inspiratie en ambities vlogen alle kanten op. Ik pakte hier en daar wat op, maakte weinig af, viel weer terug wanneer ik dacht dat het beter ging, etc.

 lessons learned

Bye bye 2018

Achteraf denk ik natuurlijk, had nou gewoon die rust gepakt. Even niks gedaan. Maar het lukte niet. Niet echt. 

Al met al, verliep het jaar rommelig. Er waren ook mooie momenten hoor, het was niet compleet kommer en kwel. Maar naast de ups waren de downs soms best diep. En over het algemeen was de stemming matig.

winding road

Lessons learned

Soms voelt 2018 als een verloren jaar. Want wat heb ik nou bereikt in dat hele jaar? Zoveel begonnen, evenveel opgegeven, van alles niet afgemaakt. Dus niks om te laten zien. 

Zelfs uitrusten is me niet gelukt zoals ik had gewild.

Ik weet het wel hoor. Dat 2018 geen verloren jaar was. Dat je niet per se iets concreets hoeft te kunnen laten zien om het als een succes te zien. Waarschijnlijk heb ik afgelopen jaar meer (over mezelf) geleerd dan ooit. Want in de diepste dalen vind je de meeste wijsheid denk ik.

Om wat meer stil te staan bij de positieve kanten van 2018, dit zijn mijn lessons learned:

  1. Ik ontdekte mediteren. En ik kwam er vooral achter dat je je eigen manier daarin moet vinden. Dat dingen als wandelen, puzzelen, tekenen en muziek luisteren ook meditatie kan zijn. En dat één minuut mediteren al zoveel stof in je hoofd kan doen neerdalen. Verder, je hebt talloze apps die je helpen met mediteren, maar mij helpen ze juist niet. Geef mij maar stilte of mooie muziek.

  2. Ik nam me voor (en slaagde er al een paar keer in) om niet meer naar dingen toe te gaan waar ik geen zin in heb tenzij mijn aanwezigheid echt noodzakelijk is.

  3. Ik probeer slapen niet meer te zien als een luxe maar als een noodzaak. En aangezien ik ’s nachts zelden goed/genoeg slaap is overdag slapen niet lui maar nodig. (Blijf ik moeilijk vinden want er zijn altijd ‘nuttigere’ dingen te doen.)

  4. Ik ontdekte de zelfhulpboeken. Misschien heb je meteen dezelfde associatie als ik had met die term: sneu, suf, zinloos? Maar er zijn zoveel boeken die de meest fantastische inzichten geven! Het begon met een boek dat ik in 2017 van Sinterklaas (René) kreeg: The Subtle Art of Not Giving a F*ck. Een fantastisch boek! En over zoveel meer dan de titel zegt. Ik zal binnenkort vertellen welke boeken mij nog meer hebben geïnspireerd en de ogen hebben geopend.

  5. Ik volgde een paar workshops (o.a. fotografie en illustratie) en hoewel ik daar veel leerde kwam ik er ook weer eens achter dat ik eigenlijk meer weet en kan dan ik meestal besef. Tijd om daar meer op te gaan vertrouwen dus.

  6. Na het vele opgeven en falen (ja dat klinkt pessimistisch, maar zo voelde het) van het afgelopen jaar vroeg ik me weleens af of het wel zin heeft om nog plannen te maken, om nog ergens mee te beginnen. Maar aan het einde van het jaar kreeg ik opeens de energie om het een en ander in huis aan te pakken. Dingen waar ik al meer dan een jaar tegenop had gezien. De les was dat als iets een tijd (en dat kan een lange tijd zijn) echt niet lukt, het niet betekent dat het nooit zal lukken.

  7. Luister naar je lijf. Ik verbaasde me erover hoe moe ik kon zijn. En hoe ook m’n hoofd me in de steek liet tijdens de burn out. Ik blijf het moeilijk vinden om niet over grenzen heen te gaan maar ik heb wel het idee dat ik tegenwoordig net wat eerder merk dat ik een grens nader of gepasseerd ben. In de winkel staan zonder portemonnee is bijvoorbeeld een heel duidelijk signaal dat ik dat rempedaal weer even moet induwen.

  8. Je kan jezelf vormen door je gedachten en ideeën. Mindset is alles. Een lange weg heb ik hier nog in te gaan maar het is een geweldige weg. Hoe meer ik dit besef hoe meer ik zie wat voor mogelijkheden er eigenlijk liggen.

  9. Wees lief voor jezelf en voor anderen. En geef! Ik ben niet echt spiritueel aangelegd maar ik begin wel te geloven in goede energie. Lief zijn en geven zorgt voor positieve energie. Wat het je ook oplevert, het kan moeilijk iets slechts zijn.

  10. Geloof me, ik volg mijn ‘lessons learned’ heus niet zo goed op als dat ik zou willen. Maar misschien is dat dan wel de laatste les: don’t beat yourself up als iets (nog) niet helemaal lukt. Wat vandaag niet zo goed ging, lukt morgen misschien wel beter dan je had durven hopen.

En, wat bracht 2018 jou?

De foto’s maakte ik toen we in de kerstvakantie een paar dagen in ons huis in Frankrijk waren.


Laat je een berichtje achter? Vind ik leuk!
Dat kan hier maar natuurlijk ook op InstagramTwitter en Facebook.
Geen bericht missen? Schrijf je hiernaast in of volg me op Bloglovin’!Geef een reactie